Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poutník a turista

Příspěvky

Alternativní trasa Pustevny - Radhošť

4. 10. 2015

| Rubrika: Poutník a turista

Turisté, kteří přijdou ke kapli z Pusteven, se často ptají, jestli musí zpět tou samou trasou. Hřebenovku znají všichni, ale ne každý ví, že pod hřebenem vede jižním svahem souběžně jiná cesta - tzv. Lesnická naučná stezka.

 

"CM story" - Inspirace pro poutníky a turisty

9. 7. 2015

| Rubrika: Poutník a turista

000001778_85f201.jpgCentrála cestovního ruchu Východní Morava iniciovala vznik projektu s názvem Cyril a Metoděj aneb Po stopách strhujícího příběhu.

Jedná se o akci, která nás s podporou soutěžní hry motivuje k návštěvě zajímavých míst spojených nějakým způsobem s cyrilometodějskou tradicí. Více na webu http://www.cmstory.cz/

 

Rekonstrukce nebo spíše devastace?

23. 11. 2014

| Rubrika: Poutník a turista

Jak se Vám líbí zrekonstruovaná hřebenová cesta z Pusteven na Radhošť? Mně je z toho  smutno. Státní firma zde za mnoho peněz zničila kus krásné krajiny. Nenávratně! Kdo nechápe o čem mluvím, ať si třeba  představí na Karlově mostě plechová svodidla a plastové patníky nebo místo mozaiky na podlaze katedrály litou průmyslovou podlahu.

 

Beskydská turistika v době mezi válkami

30. 6. 2014

| Rubrika: Poutník a turista

kaple.jpg

Už před 80 a více léty byla turistika v Beskydech natolik masovou a populární záležitostí, že v roce 1932 vyšel tištěný turistický průvodce "BEZKYDY" už v 5. vydání.  

 

Plánujete výlet na Radhošť?

25. 6. 2014

| Rubrika: Poutník a turista

Zvláště pokud cestujete s dětmi, nepodceňujte přípravu a zjistěte si, jaké je na hřebeni počasí (a počítejte i s tím, že se může kdykoliv změnit k horšímu).

 

Dům Boží, nebo tržiště?

4. 6. 2014

| Rubrika: Poutník a turista

000001778_85f201.jpg

Stejně jako třeba Svatopeterskou basiliku v Římě, tak i Cyrilometodějskou kapli na Radhošti navštěvují společně věřící i nevěřící, turisté i poutníci. Jako tam i zde mají návštěvníci možnost zakoupit si suvenýry nebo vystoupat kvůli vyhlídce do kopule chrámu (zde do zvonice kaple).

 

Pejskaři

4. 6. 2014

| Rubrika: Poutník a turista

Vrchol Radhoště patří do katastru obcí Trojanovice a Dolní Bečva. V obou obcích platí obecně závazná vyhláška, která  ZAKAZUJE volné pobíhání psů na veřejném prostranství.  Okolí kaple veřejným prostranstvím bezesporu je.

 

Kamera Radhošť - živě

21. 5. 2014

| Rubrika: Poutník a turista

Kliknutím na KAMERA živé vysílání v nabídce "OBLÍBENÉ ODKAZY" se můžete podívat, jaké je na vrcholu Radhoště právě teď počasí.

 

z Velehradu na Hostýn a Radhošť

3. 1. 2014

| Rubrika: Poutník a turista

convar62--640x472-.jpg

Poutním místem je i bájná hora Radhošť. Dnes na vrcholu Radhoště stojí kaple, která je zasvěcena Cyrilu a Metodějovi a před kaplí stojí sochy těchto dvou světců.

 

Jak se chovat v kostele

1. 1. 2014

| Rubrika: Poutník a turista

Turista, který chce (jako nevěřící) v rámci poznávání země navštívit i nějaký ten kostel, může mít problém. Buďto je v rozpacích protože neví jak se chovat, nebo se naopak chová až příliš uvolněně a suverénně a pak svým chováním pohoršuje ostatní. Obojí je špatně a obojí je zbytečné. 

Křesťané jsou ve svých chrámech, tedy i v této kapli, doma a všichni ostatní „jen“ na návštěvě. To je skutečnost, kterou by si měli všichni náhodní návštěvníci uvědomovat a jako na návštěvě se zde také chovat!