Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plánujete výlet na Radhošť?

25. 6. 2014

img_1281--640x480-.jpg

Plánujete výlet na Radhošť? Myslete na to, že zde budete o tři čtvrtě kilometru výše než třeba v nedalekém Rožnově, což je na tuzemské poměry značný výškový rozdíl. S tím by měl počítat každý sváteční turista, který se chystá na výlet na Pustevny, na Radhošť, a přizpůsobit této skutečnosti svou výbavu. Počítat se všemi variantami počasí je nezbytné, zvláště pokud s sebou berete děti. Dnes se návštěvník Radhoště dopravuje nahoru nejčastěji vlastním autem. Počasí se v závětří parkoviště může jevit jako příznivé, tak se všechna „zbytečná“ zavazadla nechají v kufru auta s tím, že se pro ně můžeme přece vrátit....

 

Rodinka si prohlédne Pustevny, koupí nějaké občerstvení a vydá se k vyhlídkovému altánku img_1269--640x480-.jpg

Cyrilce, pak hřebenovkou k populární soše Radegasta (je to přece jen kousek). Nakonec se odhodlají pokračovat k horskému hotelu, respektive ke kapli (když už jsme tady). Vracet se do auta pro batoh s pláštěnkami se od Radegasta už nikdo nebude. Na vrchol Radhoště se to zdá nedaleko, ale mnozí asi zapomínají, že tutéž vzdálenost budou muset ujít i zpět k autu (tedy celkem 8 km), že děti budou víc a víc bolet nohy a především že na hřebeni se skutečně není kam schovat – ani před sluncem, ani před větrem, nečekaným deštěm, bouřkou.

To, co mělo a mohlo být pohodovým rodinným výletem, se tak pro mnohé „turisty“ a zvláště jejich děti může lehce stát utrpením a pro rodiče důvodem k hádkám. My, co míváme službu v kapli, důsledky této rodičovské lehkovážnosti vídáme poměrně často: děti prokřehlé zimou, promočené deštěm, nebo naopak umořené vedrem, ostrým horským slunkem, to vše proto, že rodiče nepřibalili pláštěnky, náhradní oblečení, pokrývky hlavy, sluneční brýle, nevybavili se tekutinami. Nejde snad o život, ale jistě o zdraví.

img_1273--640x480-.jpg

 

Především pokud cestujete s malými dětmi, nepodceňujte přípravu a zjistěte si, jaké je na hřebeni počasí (a počítejte i s tím, že se může kdykoliv změnit k horšímu).

 

Foto: Nečekané ochlazení a déšť zapříčinilo ledový krunýř na kapli i na už zelené vegetaci. Stalo se jednoho květnového dne roku 2014.