Jdi na obsah Jdi na menu
 


Matice Radhošťská

Příspěvky

Matice - jubilující a obnovený spolek

27. 11. 2015

| Rubrika: Matice Radhošťská

Právní forma Matice radhošťské se změnila, stanovy byly dány do souladu s potřebami doby a požadavky zákona, ale i po 110 letech je a bude to podstatné obsaženo už v jejich preambuli: „Matice Radhošťská je spolkem, který za účelem sobě klade povznášeti poctu sv. věrozvěstů Cyrila a Metoděje na staroslavném Radhošti“.

 

Pouť ke hrobu arcibiskupa Th. Kohna

10. 10. 2015

| Rubrika: Matice Radhošťská

Letos uplynulo 170 let od narození a 100 let od úmrtí arcibiskupa Theodora Kohna, který se zapsal do historie jako jeden z dobrodinců a patronů stavby kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti. Drahomír Strnadel, předseda Matice Radhošťské, zorganizoval zájezd na místo jeho posledního odpočinku v městečku Ehrenhausen ve Štýrsku. 

 

Kam a jak dál?

29. 11. 2014

| Rubrika: Matice Radhošťská

matice.jpgKam a jak dál? Členové Matice radhošťské si letos připomněli 20 let od obnovení, resp. znovuzaložení tohoto spolku. Ukazuje se, že do dalších let bude potřeba sjednotit se na nějaké dlouhodobější vizi, jejíž naplnění by bylo podobně motivujícím cílem, jako byla v minulém období snaha o rekonstrukci a záchranu kaple.

 

20 let činnosti obnoveného spolku

9. 6. 2014

| Rubrika: Matice Radhošťská

Matice Radhošťská se rozhodla přispět na obnovu požárem zničeného Libušína na Pustevnách částkou 20 000 korun.

 

Valaši v Římě

9. 1. 2014

| Rubrika: Matice Radhošťská

036--200x150-.jpg

Letošní rok je pro mnoho lidí významný tím, že slavíme 1150. výročí příchodu Cy­rila a Metoděje na Velkou Moravu. Tyto události si připomněli členové Matice Radhošťské mší svatou 5. července, ale i při návštěvě arcibiskupa Dominika Duky začátkem září. Nejvýznamnější akcí tohoto jubilejního roku se však stalo na přelomu října a listopadu putování 27 členů a přátel Matice Radhošťské z obou stran Rad­hoště do Říma.

 

Stručně z historie i současnosti

29. 12. 2013

| Rubrika: Matice Radhošťská

O kostely se starají jejich farníci. Radhošť však nemá žádné stálé obyvatele. Proto byla záhy po dokončení kaple ustanovena „Matice Radhošťská“, jejiž členové si předsevzali o kapli na vrcholu Radhoště pečovat a dbát o šíření cyrilometodějské úcty.