Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mají svátek 5. července

5. 8. 2014

K loňskému roku žilo v ČR 1302 mužů (a chlapců), kteří mají v rodném listě uvedeno jméno Cyril. Jméno se poněkud častěji vyskytuje na Moravě, ale například i v Praze žije 197 Cyrilů. Po letech stagnace je zaznamenán mírný nárůst zájmu o toto jméno, v posledních letech ho dostane v průměru 20 nově narozených.

 

V případě četnosti výskytu jména Metoděj je ještě patrnější rozdíl mezi Čechy a Moravou. V celé republice žije pouze 538 nositelů tohoto jména, ale jejich věkový průměr je nižší, protože toto jméno zažívá svou renesanci. V porovnání s jinými jmény je sice jeho četnost stále nízká, ale vytrvale roste. Předloni obdrželo toto jméno 34 novorozených, což je nejvíc od roku 1920.

 

Pro úplnost – jméno Konstantin nosí v ČR 209 mužů a v loňském roce zvolili rodiče toto jméno pouze v jediném případě.

 

Mužské křestní jméno Metoděj je řeckého původu. Vyvinulo se z řeckého „methódios”, což je přídavné jméno ke slovu „methodos”. „Methodos” se překládá jako „zkoumání, poznání, výzkum, způsob bádání”. Tento význam je přikládán i samotnému jménu Metoděj. Ze stejného základu se vyvinulo i české slovo „metoda”.
Také Cyril je mužským křestním jménem řeckého původu. Jméno pochází ze slova „Kyrios“ nebo také „Kýros“, které se překládá jako „pán“ nebo „vladyka“, potažmo může znamenat také „pánův“. Další teorie výkladu jména vychází z perského slova „kuruš“ v překladu „slunce“. Cyril by tak byl „slunečním mužem“, „pánem slunce“.
Význam jména Konstantin pochází z latiny a znamená totéž co stálý, pevný, neměnný (konstantní).