Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plánujete cestu do státu Minnesota?

6. 6. 2015

Nemáte cestu do USA, do státu Minnesota? V hlavním městě Saint Paul, v chrámu téhož zasvěcení, je od roku 1927 mramorové sousoší sv. Cyrila a Metoděje, stejné jako to, jež jeho autor Albín Polášek nechal později odlít z bronzu a vztyčit na vrcholu Radhoště.

 

c-m.jpgV hlavním chrámu tohoto města i státu je šest národních kaplí a jedna z nich – kaple slovanských národů – je zasvěcená sv. Cyrilu a Metoději. Také vitrážová okna zdobí obrazy národních světců. Evangelický kněz M.T. Zikmund, který před časem v Minnesotě studoval, mi potvrdil, že v „naší“ slovanské kapli je  vitráž s vyobrazením sv. Václava a z fotografie, kterou jsem převzal ze stránek Krist Kennedyové, jsem vyčetl, že druhým světcem je sv. Stanislav (patron Polska.)

 

Vkládám tuto výzvu do rubriky „soutěžní otázka“ jako dotaz „mimo soutěž“. Říká se, že svět je malý a víc lidí víc ví… Možná, že skutečně budete cestovat do St. Paul ve státě Minnesota nebo máte kontakt na někoho v tomto vzdáleném severoamerickém městě. Pokud něco k tématu víte nebo vypátráte, budu vděčen, když si to nenecháte pro sebe. Zvláště bych uvítal  kvalitnější fotografie s právem je publikovat.

Přikládám odkaz na minutové video s anglickým komentářem - ZDE

 

Díky, Josef

krupa.web@email.cz