Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trest smrti za doušek vody

3. 12. 2014

Na jiném místě tohoto webu uvádím, že členové Matice radhošťské na své podzimní schůzi vyslovili podporu návrhu, aby se z pokladny spolku přispělo do sbírky na pomoc křesťanům, kteří jsou ve světě pronásledování pro svou víru.

V našich sdělovacích prostředcích je křesťanství zmiňováno jen sporadicky a o realitě pronásledování křesťanů se už nemluví takřka vůbec.  Přesto jsou i výjimky - například Český rozhlas z 9.2. 2014:

"Pronásledování křesťanů ve světě stále sílí. Devět z deseti států, kde nejvíc trpí křesťané, je muslimských. Na prvním místě je však už dvanáctý rok Severní Korea, která křesťany pronásleduje nejbrutálněji. Komunistický režim je trestá i za to, že vlastní Bibli, a nedávno za tento „prohřešek“ veřejně popravil 80 lidí. Podle odhadů je až třetina všech zhruba 100.000 severokorejských křesťanů vězněna v táborech nucených prací..."  Celý text pořadu ZDE.

 

Smutné svědectví nám po zadání hesla - Pronásledování křesťanů - přinese i Wikipedie:  

"během dvou tisíc let pro svou víru zahynulo asi 70 miliónů křesťanů, z toho asi 45 milionu v průběhu 20. století Sociolog Massimo Introvigne upozorňuje, že je to jen střízlivý odhad a skutečné číslo může být o hodně vyšší. Podle organizace Open Doors, zaměřené na pomoc pronásledovaným křesťanům a monitorování násilí proti nim, trpí v současnosti pronásledováním přibližně 100 miliónů křesťanů..."

 

Co zmůže proti této strašné statistice těch 15 tisíc korun? (Mimochodem - na obnovu požárem zničené restaurace Libušín jsme přispěli částkou vyšší…)

 

Tato rubrika má název křesťan a politika.

Často nechápeme odpovědnost nás - lidí žijících v demokracii. My jednotlivci opravdu zmůžeme málo, ale díky demokratickým volbám můžeme vyslat své zástupce do míst a do funkcí, kde je jejich hlas slyšet nepoměrně více než náš. Je pouze na nás, podle jakých kriterií vybíráme, koho do těchto vysokých pozic vyšleme a na politicích pak je, jak se svým mandátem naloží…

 

Letos se uskutečnily volby do evropského parlamentu. Nově zvolený europoslanec Pavel Svoboda nedávno na plénu EP  ve Štrasburku vystoupil s tímto prohlášením:

 

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové,

 

- Je dobrou zprávou pro všechny pronásledované občany v třetích zemích, že naše rezoluce na ochranu náboženské svobody mají konkrétní výsledky: v červenci jsme schvalovali rezoluci podobnou té dnešní, o súdánské křesťance Miriam Ibrahim, odsouzené na smrt. Tato žena byla týden po přijetí naší rezoluce osvobozena.

- Dnes se zastáváme Pákistanky Asia Bibi odsouzené na smrt a dalších obětí pákistánského zákona proti rouhání. I když Asia Bibi je křesťanka, většina obětí toho pákistánského zákona jsou překvapivě muslimové. I za jejich svobodu tady dnes bojujeme.

- V případě Asia Bibi vyzývám nejvyšší představitele EU, aby požádali prezidenta Pákistánu o udělení milosti Asie Bibi. To je nejrychlejší právní cesta k jejímu osvobození.

- Pokud nebude Asia Bibi a další oběti osvobozeny, vyzývám představitele EU, aby zrevidovali rozvojovou pomoc a obchodní preference, které EU Pákistánu poskytuje a aby v rámci pětiletého plánu spolupráce mezi EU a Pakistánem se jednalo s pakistánskými představiteli o vytvoření podmínek pro vládu práva a pro výkon nezávislého soudnictví.

- Není akceptovatelné pomáhat ze zdrojů EU zemi, jenž nedodržuje fundamentální zásady ochrany lidských práv v odpovídající míře. Dodržování základních lidských práv je konec konců jednou z podmínek EU pro země, kterým se rozvojové pomoci a obchodních preferencí ze strany EU dostává.

 

Kdo je ta žena o které Pavel Svoboda mluví?

Asia Noereen Bibi je Pakistánka, matka pěti dětí. Pocházela z jediné křesťanské rodiny v obci. Pracovala mezi muslimkami na poli, když ji muslimské ženy poručily donést ze studny vodu.  Asia se provinila tím, že se při tom z této studny také sama napila. Byla fyzicky napadena a urážená pro svou víru a v následné hádce údajně řekla: "Věřím, svému náboženství a v Ježíše Krista, který zemřel na kříži za hříchy lidstva. Co tvůj prorok Mohammed kdy udělal pro spásu lidstva?!" 

Její skutek byl označen za rouhačství a byla odsouzena k trestu smrti oběšením. Na popravu čeká v nelidských podmínkách v cele bez oken už 6 let. Její manžel i s dětmi se musí skrývat…

 

Asia má „štěstí“ její příběh se stal mediálně známým podobně jako osud Miriam Ibrahim a zřejmě pouze proto ještě žije. 16. října 2014 ale vrchní soud zamítl její odvolání a potvrdil rozsudek smrti.

Dva pakistánští politici, kteří se chtěli zasadit o změnu zákona o rouhačství, na základě kterého byla Asia odsouzena, jsou již mrtvi. Oba byli zabiti.

 

Zdroj:  ZDE a ZDE