Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adoptuj si politika

21. 11. 2014

Na prvním místě žádám, aby se konaly prosby, modlitby, přímluvy díkůvzdání za všechny lidi, za vládce a za všechny, kteří mají v rukou moc, abychom mohli žit tichým a klidným životem v opravdové zbožnosti a vážnosti… (z listu apoštola Pavla Timoteovi)

 

Jsou dny, kdy se o politice a politicích mluví víc než jindy. Takovým impulsem mohou být samozřejmě volby, výročí (jako např. 25. let od listopadových událostí roku 1989) nebo nějaká politická aféra, která nás možná opět utvrdí v našem alibistickém postoji, kdy zdůrazňujeme svůj osobní distanc od politiky v přesvědčení, že „politika je svinstvo…“

Nedávno byli někteří lidé zaskočeni tím, že prezident republiky si dovolil použít před TV kamerami vulgarity a jiné zase pohoršuje, že lidé po něm házeli vajíčka a rajčata.

Snad se shodneme, že státník či politik by se měl chovat i mluvit slušně. Jak se tedy stane, když si všichni přejeme státníky, kterých bychom si mohli vážit, že volíme i do těchto vysokých funkcí lidi, za které se pak stydíme?

 

Už dlouhých 25 let máme v této zemi pouze takové politiky, jaké jsme si zvolili. Pokud jsme se v nich zklamali, je to možná i proto, že jsou ve svých funkcích opuštění – že se za ně nemodlíme.

Právě před rokem (17. listopadu 2013) byla spuštěna modlitební kampaň „Adoptuj si politika“.

 

Podle autorů tohoto projektu je jeho cílem motivovat lidi k modlitbě za konkrétní politiky, kteří rozhodují o zákonech a o směřování země. Nejde o propagaci konkrétních politických stran ani o prosazení jakéhokoli politického názoru, ale: „Jako křesťané věříme, že tím, že se sjednotíme v modlitbě, můžeme ovlivnit, co se v naší zemi děje. 

Věříme, že Bůh touží po tom, aby křesťanské hodnoty jako spravedlnost, čestnost či úcta k životu, byly respektovány i na politickém poli. Uplatňování těchto hodnot máme od politiků očekávat. Místo neustálé kritiky a odmítání politiky chceme zaujmout postoj, který bude odrážet zodpovědnost za naši zem a za její budoucnost."

 

http://www.adoptujsipolitika.cz/