Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zimní olympiáda v Soči

15. 2. 2014

Na pozvání Českého olympijského výboru se zahájení zimních olympijských her v Soči účastnil také primas český kardinál Dominik Duka.

Přítomnost pana kardinála na tomto sportovním svátku není tak zarážející, jak by se mohlo zdát.

 

Již v  roce 1896, kdy se konala první novodobá olympiáda, pozval zakladatel her baron Coubertin svého přítele kněze  Henriho  Didona do Atén, aby zde sloužil mši svatou. Heslo her Citius altius fortius (Rychleji, výše, silněji) bylo původně heslem koleje, kterou tento dominikánský mnich vedl. On také jako první zaváděl v polovině 19. století sport - tedy tělocvik - do francouzských škol.

(Doktor teologie, spisovatel a pedagog Henri Didon byl od dětství zároveň vášnivým sportovcem a spolupracoval s Pierrem de Coubertinem na vzniku olympijských her. Již dříve, jako ředitel dominikánské koleje sv. Alberta Velikého v Arcueil zorganizoval s Coubertinem sportovní setkání církevních a necírkevních škol.)  

 

K samotné cestě do Soči odcestoval kardinál Duka prezidentským letadlem. "Nebyl jsem součástí jeho delegace, ale přišlo mi zdvořilé přijmout nabídku pana prezidenta", řekl k cestě kardinál Duka. Účelem jeho cesty bylo požehnat českým sportovcům v jejich úsilí a odsloužení několika bohoslužeb pro zájemce z řad olympioniků. 

Bohoslužba v den zahájení olympijských her 7. února proběhla v římskokatolickém kostele sv. Šimona a Judy v Soči  a kardinál Duka ji sloužil v angličtině. 
Následující den byl Dominik Duka přítomen otevření českého domu. Při této příležitosti také požehnal všem olympionikům i dalším členům českého týmu. V neděli 9. února pak pražský arcibiskup sloužil mši svatou pro české návštěvníky olympiády v českém centru v Soči.

 

Text požehnání našim sportovcům při slavnostním otevření českého domu v Soči:

 

Bože, náš Otče,

všechno, co jsi stvořil, je dobré. Chválíme tě, že jsi podivuhodně stvořil člověka a dáváš mu radost ze hry a pohybu. 

Přijmi náš dík za tyto sportovce, kteří svými výkony přinášejí radost nejen svým fanouškům, ale také všem příznivcům sportu a ctitelům hodnot olympismu.   

Provázej je svým požehnáním při nastávajících hrách i po celý jejich život. Dej, ať chráněni před úrazy a zraněními mají vždy sílu k tomu, aby odcházeli ze sportoviště s pocitem dobře odvedené práce.  

Kéž jsou výhrami i prohrami, které každý sport i život přináší, přetvářeni nejen v lepší sportovce, ale také ve vyzrálé lidské osobnosti.  

Stůj také při podpůrných týmech, trenérech, celém realizačním týmu i všech, díky jejichž práci tu dnes můžeme být.

Prosíme o to skrze toho, který zvítězil jednou a provždy, Ježíše Krista, našeho Pána.