Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rekordní výtěžek Třikrálové sbírky

13. 2. 2014

Nedávno byly zveřejněny výsledky letošní Třikrálové sbírky. Před jejím začátkem jsem zaznamenal na jednom internetovém diskusním fóru vášnivou debatu. Někteří její účastníci se tam (v narážce na tzv. vírkevní restituce) velmi rozčilovali, jakým právem prý chtějí zase tahat z lidí peníze - teď „když dostali miliardy“. Prý až letos lidem zazvoní u dveří, tak že je všichni poženou, protože 85% občanů je (prý) proti restitucím.

 

Jak se ovšem ukázalo, Třikrálová sbírka proběhla letos úspěšněji než kdy v minulosti. Vynesla téměř 83 milionů korun, což je o 6 milionů víc než v loňském roce! Prostě dárců bylo letos víc nebo darovali více, nejspíše byl výsledek kombinací obojího. Pouze ti, co „z principu“ nepřispívali nikdy, měli letos díky humbuku kolem tzv. církevních restitucí pro svou lakotu o jeden „argument“ víc.

 

 

Třikrálová sbírka je vůbec pozoruhodný fenomén. Když s tímto nápadem přišel před lety arcibiskup olomoucký Jan Graubner, dívali se prý na ten nápad mnozí skepticky. Kdo v dnešní době půjde žebrat od domu k domu, kdo k něčemu takovému přesvědčí své děti... Očekávalo se, že akce skončí fiaskem. Realita je zcela opačná. Třikrálové koledování je dnes největší dobrovolnickou akcí v České republice. Zapojuje se do ní každoročně na padesát tisíc dobrovolníků. Tato akce už ovlivnila (a jsem přesvědčen, že pozitivně) velké množství dětí a mladých lidí, kteří neváhají kvůli pomoci charitě třeba i v mrazu a nepohodě vyrazit do ulic, nestydí se požádat sousedy, své spoluobčany o pomoc pro potřebné. Ty dětí vidí, jak těžce se peníze na pomoc potřebným shromažďují, více si uvědomí hodnotu peněz a nezbytnost osobní oběti v zájmu dobré věci.

(Více k tématu na www.trikralovasbirka.cz)