Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyrilometodějské sousoší - dar pro papeže Františka

21. 2. 2014

 Minulý týden vykonali čeští a moravští biskupové návštěvu Vatikánu Ad limina apostolorum („K prahům apoštolů“). Naše biskupy provázelo i množství českých a moravských poutníků. Návštěva začala účastí na společné audienci na Svatopeterském náměstí, v jejímž závěru papež František oslovil italsky i všechny české poutníky:

Vítám poutníky z České republiky. Jsem rád, že mohu přijmout kardinála Dominika Duku a kardinála Miloslava Vlka, dlouholetého bojovníka a obránce víry, a ostatní biskupy České biskupské konference.  Drazí bratři, vyřiďte můj pozdrav svým kněžím, řeholníkům a řeholnicím i věřícím laikům. Buďte si jisti, že se modlím za vás i za ty, které vám svěřil Pán. Modlete se také za mne. Spolu s požehnáním korunek Palladia země české a Panny Marie Olešnické uděluji ze srdce vám a české církvi apoštolské požehnání.

Potom Svatému otci zazpíval katedrální sbor Cantores Gradecenses, posílený o pěvce Severočeského filharmonického sboru Česká Lípa a sboru z farnosti v Místku, který naše biskupy a poutníky během návštěvy v Římě doprovázel. V samotném závěru audience pak snad vůbec poprvé v dějinách zazněla na Svatopetrském náměstí česká státní hymna.

 

Při osobním setkání biskupů se svatým otcem předal arcibiskup olomoucký Jan Graubner papeži dar, kovanou plastiku sv. Cyrila a Metoděje zpracovanou kovářem-výtvarníkem Pavlem Mačkem z Loučky u Vizovic. Tento dar byl vybrán jako připomínka loňského jubilea 1150 let od příchodu soluňských bratří na Velkou Moravu. „Na setkání s papežem Františkem se těším jako na vrchol návštěvy, která má za cíl hlubší sjednocení. Jsem zodpovědný v místní církvi, která chce být v aktualizované jednotě s církví světovou. Chci zachytit papežovy snahy o obnovu církve a ujistit ho, že budeme v našem prostředí usilovat o totéž,“ uvedl před setkáním arcibiskup Graubner a dodal: „Od věřících své diecéze mu vyřídím pozdravy i ujištění o naší snaze spolupracovat v plné jednotě. Také náš dar vyjadřuje připravenost pokračovat v cyrilometodějské evangelizaci.

 

Ve výroční den smrti svatého Cyrila (14. února) se zástupci české katolické církve účastnili bohoslužby v bazilice sv. Klimenta, kterou si společně s představiteli různých slovanských zemí připomněli 1145 let od smrti sv. Cyrila, který byl v tomto chrámu pohřben a jehož ostatky se zde dosud uchovávají.